Kaviareň si pred necelým rokom založil David Frajt, ktorý v Brew Bar Café aj priamo kávu pripravuje a ochotne vám o tej-ktorej káve alebo tej-ktorej príprave všeličo zaujímavé porozpráva. A samozrejme ju aj vie ukážkovo pripraviť.
Ja som v Brew Bar Café pravidelným návštevníkom a tak som sa rozhodla Davida trochu viac vyspovedať.
Ako si sa dostal ku
káve a najmä k alternatívnym prípravám?
K alternatívam som sa dostal doma, keď som zistil, že
espresso stroj nemá zmysel si kupovať. Pýtal som sa Valeriána (Valerián Hrala, Green Plantation), ktorého poznám už asi
tri alebo štyri, ešte dlhšie ako Peťa (Peter Ondrejka, Green Plantation). On mi tvrdil, že espresso určite nie, ja som mu tvrdil, že
espresso určite áno. Ale predsa len som si kúpil prvý french press a potom moka
kávovar. Pri ňom som mal pocit, že to trochu páli kávu, čo je aj pravda. Prvý french press mi splesnivel, druhý som rozbil a potom si kúpil dripper, ale nie
V60tku. No a zistil som, že to chutí celkom dobre. Potom som si začal kupovať
Green Plantation a zistil som, že to chutí oveľa lepšie ako nejaká Illy, ktorú
som tam predtým robil. To bolo asi v roku 2012. Prvé reálne espresso v živote som
spravil asi pred rokom.
Ako si sa dostal k
myšlienke založiť kaviareň?
Ja som predtým robil tri roky v IT, kde som pil veľa kávy.
Robil som to tri roky bez prestávky a potom som si povedal, že chcem pauzu, tak
som sa tri mesiace povaľoval doma. Medzitým som niečo robil, pil som veľa kávy
a tak som si povedal, že si otvorím kaviareň.
Facebooková page Brew
baru bola založená 25. mája 2013, vtedy si teda začínal?
Ja si dátumy veľmi nepamätám, viem, že som prešvihol aj prvý
mesiac. Ale okolo toho 25. mája to asi bolo.
Už je to teda takmer
rok, tak to nejako zhodnoť. Naplnili sa očakávania, ktoré si mal, keď si Brew bar otváral?
Zatiaľ dobre, zatiaľ ma to baví. Moje očakávania boli, aby som si mal kde robiť kávu, takže
to sa splnilo.
Takže ty si si to vlastne
robil pre seba?
Áno, áno, som spokojný. Hlavne s baristom som spokojný. Robil som to pre
seba a pre kamarátov. Kamaráti sú tiež spokojní. Všetci mi
tvrdili, že kaviareň nie je len také jednoduché spraviť. V živote som nič s
kávou nerobil, spravil som si kaviareň a zjavne to vyšlo, takže nie je to nič
ťažké.
Kde si nabral
baristické základy?
U Peťa Ondrejku. Prvýkrát som ho stretol tu vo Fresh
markete, keď som si prišiel po zelenú kávu. Vtedy som sa doma strašne nudil,
tak som si skúšal doma pražiť. Peťo vtedy vo Fresh markete každý piatok a sobotu predával a varil kávu. Po mesiaci od kedy som ho stretol, som si u neho vyskúšal spraviť svoje prvé espresso a zistil som, že to nie je až také ľahké, ako to vyzerá, nie je to len o tom
utlačiť kávu. Potom o mesiac som tu už miesto neho robil kávu a o tri mesiace
som mal kaviareň.
Prečo si založil
Brew Bar práve tu – vo Fresh markete?
Chcel som v meste a ešte stále chcem. Stále hľadám nejaký
voľný priestor, lenže minulú zimu tam nič schopné nebolo. Vedel som, že tu Peťa
ľudia poznajú, tak som si to otvoril tu.
Čo ťa na tvojej práci
najviac baví?
Robenie a pitie kávy.
Tak mi povedz niečo o káve. Napríklad, ktorá je tvoja najobľúbenejšia alternatívna príprava?
V poslednej dobe asi V60tka, od kedy som si kúpil ten pekný
dekantér. Predtým to bola Walküre, ale to už je priveľa roboty a nechce sa mi s tým
hrať. Treba na to totiž iné mletie, dosť ťažko sa to čistí a dá sa v tom
spraviť len jedna káva naraz. Keby si ľudia cez obed dali štyri, tak to by som
pätnásť minút robil Walküre. To sa naozaj nedá, čiže ju nemám v ponuke.
Máš nejakú obľúbenú
pražiareň?
Green Plantation sa zatiaľ prekonávajú. Každá káva od nich
je lepšia a lepšia. Predtým mali v ponuke Kamerun, potom v lete Keňa, Burundi, ďalšie
Burundi, teraz tá Sumatra a Etiópia. Od Tima Wendelboe som pil výbornú kávu,
predtým ešte, kým mu nestúpla sláva do hlavy.
Teraz sa už pokazil?
Minulé leto som od neho pil Keňu, ktorá bola vynikajúca, no
odvtedy nič, čo by som si kúpil znovu.
Ďalej Coffee Collective sú veľmi dobrí a z nášho
najbližšieho okolia sa českému Doubleshotu často dobrá káva zadarí.
Ja som si aj v
Londýne všimla, že Green Plantation majú oveľa zaujímavejšiu ponuku, ako
väčšina pražiarní. Tam akoby všetci pražili to isté.
Green Plantation majú Valeriána. A Peťa, ktorú tú kávu vie
skvelo upražiť.
Aké percento tvojich
objednávok tvoria alternatívy?
Asi 20%. Za deň sa na espresso minie asi kilo a štvrť, kilo
a pol kávy, na alternatívy asi štvrť kila.
Na začiatku si mal na
tabuli s ponukou vypísané jednotlivé alternatívy, ktoré ponúkaš, teraz máš
napísané len “filtrovaná káva”. Vtedy sa ľudia zastavili, že čo to vlastne
ponúkaš?
Vtedy sa ľudia zastavili a pýtali sa napríklad, či im z toho
spravím cappuccino. Lebo sa im to páčilo, že je to objemovo celkom veľké, tak chceli,
aby som im to dolial mliekom.
Ale inak sa zastavovali najmä ľudia, ktorí už alternatívy
poznali. Ľudí, ktorí alternatívy nepoznajú, zaujme skôr, keď vidia ako sa tá
káva pripravuje. Podľa názvu menej. Ale keď to vidia, tak sa spýtajú, čo je to
zač.
A dajú sa presvedčiť,
vyskúšajú aj niečo, čo nepoznajú?
Ono sa to delí na dve polovice. Ľudia, ktorí doma pijú
instantnú kávu, tí si to prekvapivo dajú skôr. Instantná káva totiž nevyzerá
ako espresso, nemá to penu a nie je to malé. Tí, čo pijú espresso, tí sú
zvyknutí, že to má nejakú penu, tak tá im na filtrovanej káve chýba. Aj keď tie
domáce espresso kávovary im spravia vlastne len spálenú filtrovanú kávu s
penou. Takže, tí, čo pijú espresso, tí si alternatívu objednajú len občas, ale
ľudia, ktorí nie sú až takí vyhranení a je im to viac-menej jedno, hlavne, že
je to káva, tak tí si alternatívu dajú skôr. To sa týka najmä staršej
generácie. Mladšia generácia zase vyskúša a keď im to chutí, tak sa na to
naučia.
Aké máš s Brew barom
plány do budúcnosti?
Chcel by som otvoriť Brew Bar Café 2 niekedy v budúcnosti,
keď sa nájde vhodný priestor. Túto prvú kaviareň by som vo Fresh markete nechal. Už sú sem ľudia
naučení chodiť a je to tu veľmi fajn.
Aké sú tvoje
baristické sny? Nejaká kaviareň/mesto/pražiareň alebo plantáž, kam by si sa
šiel pozrieť?
Na plantáž by som sa aj celkom pozrieť išiel. Napríklad, keď
človek vidí Tima Wendelboe a tú jeho slávnu Fincu Tamanu, to by som si
celkom pozrel. Alebo potom Škandinávia, to je taká dobra kávová destinácia. No
alebo Japonsko, lebo tam má filtrovaná káva naozaj tradíciu. Napríklad som počul o
kaviarni, ktorú má starý pán, ktorý robí filtrovanú kávu, spraví ti ju cez
woodneck a povie ti, že teraz môžeš piť, potom povie stop, desať minút musíš
počkať a potom môžeš piť ďalej. Ak sa napiješ medzitým, tak ho urazíš. Tam ti
spravia takú Kolumbiu z roku 1950, upraženú minulý týždeň.
Ďakujem za rozhovor (aj za kávu)!
(Dávid text autorizoval a nič na ňom nezmenil.)
No comments:
Post a Comment