V Edinburghu som bola druhýkrát, odvtedy tam jedna kaviareň s výberovou kávou stihla skrachovať a dve nové vznikli, takže som mala čo objavovať. Bola som v štyroch kaviarňach a väčšina z nich mala na mlynčeku Keňu, ale v každej kaviarni som ochutnala kávu z inej pražiarne - jednu londýnsku, jednu švédsku a dve škótske.
Brew Lab
V Brew Labe som už bola aj pred tým rokom a pol, boli totiž pioniermi alternatívnych príprav kávy v Edinburghu. Každý mesiac menili spôsob prípravy, až kvôli konzistentnosti nezostali pri kalite. Robia tam len najkvalitnejší baristi, ktorý každoročne Edinburgh reprezentujú na britských baristických majstrovstvách, jednoducho, človek si môže byť istý, že v Brew Labe dostane len to najkvalitnejšie. Interiér sa skladá asi zo štyroch miestností, čiže je to celkom veľká kaviareň, ale vždy je úplne plná. Ja som si tu dala Costa Ricu z londýnskeho Workshopu, čo bol veľmi príjemný štart mojej kávomilskej výpravy.
Fortitude
Fortitude je najnovší príspevok na edinburskej kaviarenskej scéne. Je to maličká, veľmi príjemná kaviareň na začiatku New Town, blizučko pri autobusovej stanici. To mi úplne vyhovovalo, lebo som tam stihla zbehnúť ráno predtým než som nasadla na autobus do Glasgowa. Vo Fortitude tiež robia filtrovanú kávu cez kalitu, dala som si Keňu Marimira od švédskeho Drop Coffee, čo bola momentálne hosťujúca pražiareň. Krásne citrusová, ale nie extrémne kyslá, čo ma vždy poteší, lebo ja tie úplne najkyslejšie kávy až tak nemusím, táto bola ale taká úplne akurát. Mňamka. Inak vo Fortitude predávajú rôzne kávy od miestnych škótskych pražiarní a všetky kávomilské hračky. Trošku som pokecala s baristkou, ktorá bola veľmi milá a odporučila mi rôzne super kaviarne v Glasgowe. Ja mám takéto maličké kaviarne asi radšej ako tie veľké, takže Fortitude jednoznačne odporúčam.
Machina Espresso
Machina je druhá z tých dvoch kaviarní, ktoré ešte neexistovali, keď som v Edinburghu bola prvýkrát. A okrem toho je to kaviareň, kam svoju baristickú kariéru presunul Metjush po lete v Moje. V Edinburghu pracuje v Machine. Z alternatív robia zatiaľ len chemexy, ale možno dajú šancu aj aeropressu. Machina je tiež celkom malá kaviareň a okrem toho, že je to kaviareň, tak tam aj predávajú okrem všetkých alternatívnych hračiek aj malé espresso stroje a ešte tento priestor funguje aj ako tréningová centrála. Takže parádny kávový svet. My sme si dali malý Chemex Kene Peaberry od malej škótskej pražiarne Glen Lyon. Bola veľmi príjemná. Škótsko je plné malých obskúrnych pražiarní, ktoré fakt stoja za to, v článku z Glasgowa spomeniem ešte ďalšie dve, ktorých kávu som ochutnala.
Artisan Roast
Artisan Roast je miestna pražiareň, ktorá má dve kaviarne v Edinburghu a jednu v Glasgowe. Tá, v ktorej som bola je vo veľmi štýlovej časti Edinburghu, v Bruntsfielde. Je to jediná kaviareň, ktorú som kedy videla, ktorá má bar postavený pri stene a teda je úplne otvorený. Dávalo to priestoru kaviarne úplne nezvyklý feeling. Na mlynčeku na filter bola práve Keňa, dostala som ju spravenú cez V60tku. Trošku ma vyrušilo servírovanie, lebo ja mám osobne veľmi rada, keď si môžem kávu postupne nalievať do menšej šálky, ktorú si môžem doplniť viackrát. Tu som dostala obrovskú šálku už s kávou v nej. A bez podšálky! Zase len také weird vyrušenie niečoho na čo som zvyknutá, ale jednoducho mi tam celý čas tá podšálka chýbala. Ale to je len moja osobná preferencia.
fotky ja na iphone.
No comments:
Post a Comment