Saturday, November 5, 2011

90te roky zdramatizované - Hurá, luxus!

Aby sme si nastavili atmosféru, ktorá by mala vládnuť tomuto postu, pustite si prvých 7 sekúnd tohto videa. Viac by ste naozaj potrebovať nemali!



Vitajte v 90. rokoch. Ako túto dekádu prežívali deti, ktoré boli v čase nežnej revolúcie už školopovinné? Presne o tom je študentské divadlo Hurá, luxus! alebo Tie roky 90-te, na ktorom som včera bola.

Tak najprv, ako také deti a neskôr teenageri vyzerali? Všetci nosili fialovo-tyrkysovo-ružové šuštákové súpravy, kapsičky okolo pása alebo keď okolo pása nemali kapsičku, určite tam mali uviazanú bundu alebo mikinu. Všetci chalani nosili šiltky žiarivých farieb, tí drsnejší so šiltom dozadu. Keď bolo teplo, dievčatá nosili krátke legíny neónových farieb a obtiahnuté tričká nad pupok.

Kým baby skákali gumu alebo sa hrávali s Barbinami, ktoré mali zásadne anglické mená, chalani sa hrali na Ninja korytnačky alebo na Strážcov vesmíru. A všetci sa hrali s legom. Všetci pozerávali v telke Majstra N a vedeli naspamäť známu televíznu adresu Slovenská televízia, Mlynská Dolina, osem-štyri-päť-štyri-päť, Bratislava. Keď už ale trochu vyrástli, všetci chalani boli zaľúbení do Andrey Zuckermannovej z Beverly Hills devejset-dva-deset (a do Pamely z Baywatchu, samozrejme!) a baby zase milovali Brandona. Všetci čítali Bravo, doma na drevenom písacom stolíku mali pod sklom plagáty Backstreet boys alebo Leonarda Dicapria a všetci spávali na dvojposchodových posteliach.

V škole si rozprávali buď duchárske príhody, o tom ako sa niekde niekomu niečo zjavilo a potom sa zistilo, že týždeň predtým na tom mieste niekto zomrel, alebo príhody o tom, pri ktorej škole sa momentálne pohybuje miestny úchyl, ktorý sa stopercentne preváža na čiernom tereňáku s tmavými sklami a kolesom vzadu. A ešte o tom, koho uniesli a predali na orgány.

Všetci mali rovnaké školské tašky s dvoma prackami a jedným lesklým Disneyovský obrázkom a každé dievča vlastnilo taký ten trojdielny zápisníček, ktorý sa zatváral na magnet. Pogy leteli a neskôr boli najväčším hitom gameboye so Super Mariom a tí, čo mali doma počítač sa určite hrávali Zimné olympijské hry. Všetky metalízové autá boli štýlové.

Vrcholom exotiky bolo Safari v Rakúsku. Všetci ľudia vedeli, že diskety sú rádioaktívne a ich ukázali sa ako veľmi užitočné, keď cez ne ľudia pozorovali úplné zatmenie slnka. A samozrejme, každý sa bál, že na Silvestra v roku 1999 bude koniec sveta.



Ak ste sa pri čítaní týchto riadkov pousmiali, s tým, že ste sa preniesli do svojho vlastného detstva alebo puberty, nenechajte si ujsť toto predstavenie v Divadle Aréna. (http://www.divadloarena.sk/repertoar/hura-luxus-alebo-tie-roky-90-te) Najbližšie 24.11.2011.

No comments:

Post a Comment